KİŞİLİK TESTLERİ
Kişilik testleri, bir kişinin karakterini doğru bir şekilde tanımlamak ve anlamlandırmak için kullanılan, standardize edilmiş soru formlarından oluşan bir ölçme ve değerlendirme biçimidir. Kesinlikle uzman kontrolünde uygulanmalı, uzmanlar tarafından yorumlanmalı ve tedavi sürecinde kullanılmalıdır. Bazı web sitelerinde kişilik testi diye sunulan testlere itibar edilmemelidir. Kişilik testleri objektif kişilik testleri ve projektif kişilik testleri olarak ikiye ayrılır. Objektif testler çoktan seçmeli, derecelendirmeli ya da D-Y şeklinde cevapları olan testlerdir. Projektif testler ise danışanların tutumlarını değerlendirmek amaçlı açık uçlu sorulardan oluşan testlerdir.
OBJEKTİF KİŞİLİK TESTLERİ |
PROJEKTİF KİŞİLİK TESTLERİ |
MMPI-2 |
RORSCHACH MÜREKKEP TESTİ |
16 PF KİŞİLİK ENVANTERİ (MBTI) |
LOUİSA DUSS PSİKANALİTİK ÖYKÜLER TESTİ |
HACETTEPE KİŞİLİK ENVANTERİ |
SCL-90 |
BECK DEPRESYON ENVANTERİ |
TEMATİK ALGI TESTİ- ÇOCUKLAR İÇİN ALGI TESTİ |
EDİNBURGH DOĞUM SONRASI DEPRESYON ÖLÇEĞİ |
GOODENAUGH İNSAN ÇİZİM TESTLERİ |
DURUMLUK KAYGI ENVANTERİ |
PEABODY RESİM-KELİME ANLAMA TESTİ |
SÜREKLİ KAYGI ENVANTERİ |
AĞAÇ ÇİZ |
|
BEİER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ |
OBJEKTİF KİŞİLİK TESTLERİ
MMPI (Çok Yönlü Kişilik Envanteri)
Minnesota Kişilik Envanteri bireyin kişisel ve toplumsal uyumunun objektif olarak değerlendirilmesini amaçlayan bir ölçektir. 550 maddeden oluşan test “doğru”, “yanlış” ve “bilmiyorum” şeklinde cevaplandırılmaktadır. Testin 10 kişilik 3 de geçerlik alt testi bulunmaktadır. Alt testler 504 maddeyi oluşturmakta ve bu maddeler normal kişilik özellikleri, psikiyatrik belirtiler, bedensel yakınmalar, toplumsal tutum, inanç ve yargılar, eğitim, evlilik, cinsiyet ve meslek gibi çok çeşitli uyum alanlarını kapsamaktadır. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan kişilik testidir.16 yaş ve üzeri en az orta eğitim seviyesindeki bireylere uygulanabilir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte genelde 1.5-2 saat sürmektedir.
16 PF Kişilik Envanteri:
16 Temel kişilik özelliği ve 5 genel kişilik eğilimini ölçen bir araçtır. 16PF kişilik envanteri işe alma-yerleştirme, ölçme-değerlendirme, terfi, yetenek yönetimi, koçluk, kariyer gelişimi ve eğitim ihtiyacını belirleme alanlarında kullanılmaktadır. Ayrıca bireysel ve çift/aile danışmanlığı, psikolojik sağlık-ön izlenim-tarama süreçleri ve araştırmalarında da kullanılır.11-22 yaş aralığına uygulanır. 16PF kişilik envanteri tek bir formdan ve 185 sorudan oluşan bir envanterdir. Herhangi bir zaman sınırı olmamasına karşın, uygulama 35-40 dakika sürmektedir.
Hacettepe Kişilik Envanteri
Hacettepe Kişilik Envanteri, kişilik kavramını sadece kişinin duygu, düşünce ve davranış biçimlerini içerecek şekilde ele almaktadır. Bireylerin kişilik özellikleri ile kişisel, sosyal ve genel uyum düzeylerini ölçmek, klinik ve normal vakaları teşhis etmek ve ruh sağlığı taramaları yapmak amacıyla geliştirilmiştir.14 yaş üzeri bireylere uygulanmaktadır. 168 soru içeren form ve cevap kağıdından oluşan testte kişisel uyum ve sosyal uyumun değerlendirilebilmesi için kendini gerçekleştime, duygusal kararlılık, nevrotik eğilimler, psikotik belirtiler, aile ilişkileri, sosyal ilişkiler, sosyal normlar ve anti-sosyal eğilimlerin düzeyi ölçülmektedir Testin cevaplanması yaklaşık yarım saat sürmektedir.
BECK DEPRESYON ENVANTERİ
21 maddeden oluşur ve derecelendirme şeklinde cevap verilir. 13 yaş ve üzeri bireylere uygulanır. Testin uygulanması yaklaşık 10 dakika sürer. Depresyon tanısı veya depresyonun şiddetini değerlendirmek için kullanılır. Ölçülen diğer alt boyutlar; bedensel kaygılar, kişinin kendine yönelik olumsuz duyguları, suçluluk duyguları ve umutsuzluklarıdır. Tedavinin gelişimini değerlendirmek amaçlı da kullanılır.
EDİNBURGH DOĞUM SONRASI DEPRESYON ÖLÇEĞİ
Yeni doğum yapmış kadınların doğum sonrası depresyon düzeyini ve nedenlerini ölçen 10 adet çoktan seçmeli sorudan oluşan bir testtir. Kişinin son bir haftada yaşadıklarına yönelik sorular ve cevaplar içerir. Profesyonel bir uzman tarafından yapılması gereken bir testtir çünkü depresyon yaşayan annenin bebekle bağının kopması, sütünün kesilmesi gibi sorunlara profesyonel destek verilmelidir.
DURUMLUK-SÜREKLİ KAYGI ENVANTERİ
Durumluk Kaygı Ölçeği: Bireyin belli bir anda ve belirli koşullarda kendini nasıl hissettiğini belirler.
Sürekli Kaygı Ölçeği: Bireyin içinde bulunduğu durum ve koşullardan bağımsız olarak, genellikle kendini nasıl hissettiğini belirler.
40 sorudan oluşan derecelendirme yöntemiyle cevap verilen bir testtir. Çocuklar (9-12 yaş) ve yetişkinler için olmak üzere iki tipi vardır. Zaman sınırlaması yoktur ortalama 15 dakikada yapılabilir. Kaygı ile ilgili yapılacak çalışmaların öncesinde ve sonrasında kullanılabilir.
PROJEKTİF KİŞİLİK TESTLERİ
Rorschach Kişilik Testi
Mürekkep Lekesi Testi olarak da bilinen Rorschach, bireylerin algılarını mürekkep lekelerini kullanarak analiz eden projektif bir kişilik ve tanı koyma testidir. Çocuk, ergen ve yetişkinlere uygulanabilen test, bireyin kişilik özellikleri ve duygusal işleyişi hakkında bilgi edinmek amaçlı uygulanmaktadır. Testin uygulanması 20 ile 90 dakika arasında sürmektedir. 10 mürekkep lekesi kartından oluşan test aynı zamanda bireyin yaşadığı ruhsal sıkıntıların altında yatan dinamikler hakkında veriler sunmaktadır. Özellikle bireylerin kendi düşünme süreçlerini açıkça anlatmak için isteksiz olduğu durumlarda altta yatan düşünce işleyişini tespit etmek için kullanılır.
Louıssa Duss Psikanalitik Hikayeler Testi
L.Düss tarafından geliştirilen bu test kişilik komplekslerini ölçmeyi amaç edinmiştir. 4 yaş üzeri çocuklara uygulanmaktadır. Testte süre sınırlaması yoktur genelde 45-60 dakika sürer. Yarım bırakılmış ve çocuk tarafından tamamlanması istenen 10 hikayeden oluşur. Hikayeler çocukların anlayacağı ve ilgileneceği şekilde düzenlenmiştir. Çocukların problemlerini tanımlamak için etkili bir yöntemdir.
SCL-90 TESTİ
SCL 90-R testi, bireydeki psikolojik sorunları ve bu sorunların seviyesini belirlemek üzere uygulanan bir ölçme aracıdır.13 yaş ve üzeri herkese uygulanabilir.90 adet soru vardır derecelendirme şeklinde cevap verilir yaklaşık 15 dakika sürer. SCL-90-R testi, bireylerin ruhsal durumlarının kapsamlı bir şekilde inceler.
Tematik Algı Testi (TAT)
Tematik Algı Testi, 30 resim ve 1 boş karttan oluşan projektif bir kişilik testidir. Bu testte kişiliğin, çatışmalar, baskın dürtüler, ilgi alanları ve güdüler gibi altta yatan dinamiklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Kişilerden gördükleri resimler hakkında başı, ortası ve sonu olan birer hikaye yazmaları istenir. Danışanlar hikaye oluştururken “şuanda neler oluyor?” , “resimdeki karakterler ne düşünüyor ve ne hissediyor?” “olaylar bu noktaya nasıl geldi?” , “sonuç nedir?” gibi sorular terapist tarafından yöneltilebilir. Sonrasında hikayeler aynı şekilde terapist tarafından yorumlanarak birtakım bulgulara ulaşılır.14 yaş ve üzeri danışanlara uygulanır. Testin uygulanması 30-60 dakika arası sürer.
CAT
C.A.T. testi, değişik pozisyonlarda çizilmiş hayvanları içeren 10 karttan oluşur. 3-10 yaş arası tüm çocuklara uygulanabilen kişilik testidir. Yaklaşık 50-60 dakika sürer. C.A.T çocuk için önemli olan ögeleri ve dürtüleri anlamamızı kolaylaştırır. Resimler özellikle beslenme problemleri ve genel olarak da oral problemler konusunda bilgi vermek; kardeş kıskançlığından kaynaklanan problemleri araştırmak, anne-baba figürlerine karşı tutumu ve bu figürlerin nasıl algılandığını ortaya çıkarmak ve anne-baba ile çocuğun ilişkilerini görmek üzere düzenlenmiştir.
Goodenough-Harris İnsan Resmi Çizme Testi:
Bireylerin zihin gelişimini ölçmeyi amaçlar. Küçük çocukların genel yetenek düzeylerine ilişkin bir bilgi vermektedir. Bir çizim testidir. Zihinsel geriliğin belirlenmesinde önemli bilgi verir. Ancak birey hakkında karar verirken sadece bu test kullanılmamalıdır. Süreli bir test değildir.4-14 yaş arasındaki çocuklara uygulanmaktadır. Gerektiğinde grup testi olarak da kullanılmaktadır. Çocuktan boş bir kağıda insan resmi çizmesi istenir.
Peabody Resim Kelime Testi:
Çocuğun alıcı dil gelişimini ölçmek amacıyla uygulanan bir testtir. Her kartta sekiz resmin bulunduğu 50 karttan oluşmaktadır. Maddelere verilecek cevaplarda süre sınırı yoktur. 2,5-18 yaş arasındaki bireylere uygulanmaktadır. Bireyden kartın her iki yüzündeki dört resimden istenen resmi göstermesi istenir. Doğru sayısına göre dil gelişim yaşı belirlenecektir. Testin uygulanması 20-30 dakika arası sürer.
Ağaç çiz:
Test 4-5 yaşlarından itibaren uygulanabilir. Çocuğun resim yapabilecek motor becerileri kazanmış olması yeterlidir. Çocuğa “Kökleri, gövdesi ve dallarıyla bir ağaç çizer misin? “denir ve yönlendirme yapılmaz. Kişinin gelişim düzeyi, zekâsı, duygu durumu, çatışmaları konusunda ipuçları verir. Projektif olarak değerlendirilen bir testtir ve süre sınırlandırması yoktur.
Beier Cümle Tamamlama Testi:
Birey tanıma tekniklerinden biri olan cümle tamamlama testi, projektif testler arasında yer alır. Bireyin paylaşamadığı, duygu ve düşüncelerini anlamaya yönelik bir testtir. Birey bu testte eksik cümleleri tamamlayış biçimiyle, ilgilerini, tutumlarını, arzularını, beklentilerini, sıkıntılarını vb. duygu ve düşüncelerini yansıtır. Bireyin iç dünyasına ait bilgiler edinmek istendiği zaman kullanılır.Beier cümle tamamlama testi A formu 56 eksik cümleyle 8 ile 16 yaşlar arasındaki çocuklara uygulanmaktadır. B formu ise, 67 eksik cümle ile daha ileri yaşlardaki bireylere uygulanmaktadır. Bireysel olarak ya da belli bir gruba uygulanabilir. Yönerge okunarak, bireyin eksik cümleleri tamamlaması istenir. Yaklaşık 20-25 dakika sürer.
TÜM KİŞİLİK TESTLERİNİN UYGULANMASI VE DEĞERLENDİRMESİ UZMANLIK GEREKTİRİR. HEYBE DANIŞMANLIK BÜROSU OLARAK TÜM UZMANLARIMIZLA HİZMETİNİZE HAZIRIZ.